Saturday, February 15, 2014

ROTI GORENG SARDIN

Sarapan pagi ni cuma bt roti goreng sardin,roti goreng sardin jeee???..tu pon nak share???..huhuhuhu tp yg ni special sbb roti yg di goreng ni xserap minyak jd tak la time makan tu mulut n tgn penuh dgn minyak kn2 dan xpyh jugak la nak guna kitchen towel utk telap minyak tu 

So ini resipi2 utk bt inti dan bancuhan tepung utk di goreng

Bahan-bahan:
Roti Gardenia
Inti sardin
-sebiji bawang besar (yg sedang) dihiris
-3 biji cili kampung di potong halus2 (3biji cukup,jgn bnyak sgt kalau pedas hilang rs keenakannya huhuhu)
-tin sardin kecik jenama apa pon terpulang
-secubit garam (tak perlu letak maggi cukup rasa/knoo pasti sedap/aji tp terpulang lah pada yg dah biasa letak tp diingatkan xberapa elok ye setiap masakan di campur dgn perasa)
Bancuhan tepung
-1cwn tepung gandum
-2 sudu besar tepung beras
-secubit garam
-sedikit serbuk kunyit 
-1biji telur
-air (semestinya huhuhuhu)

Cara-cara:
1. tumis bawang bila dh nmpk mcm garing sikit tuang srdin bersama sos dan tambah sedikit air ke dalam tin sardin,kocak2 kan dan tuangkan kedalam masakan td. Campakkan cili yg dh di potong halaus-halus tu sambil tu kacau,dan hancur2 kan sardin tu,gaul rata. Agak2 dh sebati semua dh boleh angkat letak dlm pnggan.
2. sambil tggu sardin sejuk, bt bancuhan tepung,campur semua sekali kecuali air,gaul rata. Masukkan air sikit demi sedikit sambil di kacau. bancuhan tu jgn pekat dan jgn cair sgt sedang2 sj.
3.golekkan pin penggolek ke atas roti (nak bg roti nipis,senang nak gulung nnt) yg xada benda alah tu boleh je guna gelas, dah nipis letakkan sardin di hujung roti gulugkan,sampai di gulugan yg akhir sapukan sedikit bacuhan tepung tu sbg gam susun atas pinggan
4. Minyak dah panas, celupkan satu persatu roti yg dah di gulung tadi dan letak perlahan2 ke dalam kuali.
5. Alih pi mai pi mai dan agak2 garing agkat lah dan boleh di hidangkan. Boleh di cicah dengan sos cili/sos thai ataupun makan mcm tu sj pon dah sedap.





Dalam kul 10.30pg adli bgun,nasi adli dh habis tp xsempat bt lagi, jadi lebihan bancuhan tepung tu aimi bt kan utk adli,tggl 2 keping roti je,yg tadi bt roti sardin tu dapat 11keping. Ambil 2 keping tu potong 4 dan celup kan dlm bancuhan tersebut dan goreng dlm minyak yg panas2 agak2 garing,angkat dan hidangkan. terima kasih utk tuan punya resipi, kak besah di myresipi.com (klik pada nama kak besah tu utk resepi asal). Tengok tu, senyum pon dah xnak sbb dah lapar sgt la ummi..


SeLaMat MeNjAmU SeLeRa, DaN SeLaMat BeRsArApAn jangan  tinggalkan sarapan sbb sarapan sgt2 penting ok!!!

No comments:

Post a Comment